Existuje celá řada důvodů, proč lidé cestují. Já osobně za
jednu z nejzajímavějších věcí na cestování považuji možnost poznávat lidi z
jiných kultur, způsob, jak žijí, jak se chovají a jak myslí. A většinou mě
znovu překvapí to, jak – po odloupnutí povrchové skořápky – jsme si všichni
mnohem podobnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud se Vám však při
cestování naskytne příležitost blíže poznat místní lidi, je dobré znát základní
etiketu a zvyky, které se někdy mohou od těch našich výrazně odlišovat.
Vyvarujete se tím různých trapných situací nebo toho, abyste někoho nechtěně
urazili.
Brazílie
IndieExistuje celá řada důvodů, proč lidé cestují. Já osobně za jednu z nejzajímavějších věcí na cestování považuji možnost poznávat lidi z jiných kultur, způsob, jak žijí, jak se chovají a jak myslí. A většinou mě znovu překvapí to, jak – po odloupnutí povrchové skořápky – jsme si všichni mnohem podobnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud se Vám však při cestování naskytne příležitost blíže poznat místní lidi, je dobré znát základní etiketu a zvyky, které se někdy mohou od těch našich výrazně odlišovat. Vyvarujete se tím různých trapných situací nebo toho, abyste někoho nechtěně urazili.
Maroko
Doporučené očkování - Peru, Ekvádor, BolívieMezi nejdůležitější body přípravy na každou cestu do některé exotické země patří opatření, jejichž cílem je zajistit, abychom se domů vrátili alespoň stejně tak zdraví, jako jsme odjížděli a abychom nebyli nuceni trávit další měsíce ordinacích a rozšiřovat znalosti českých lékařů o tropických chorobách. Vedle různých preventivních a hygienických opatření, která bychom měli vždy dodržovat (např. v určitých zemích pít pouze průmyslově balenou vodu atd.), hrají důležitou roli očkování, která dokáží zabránit nákaze některými častými a nebezpečnými chorobami. Zejména v tropických zemích existuje obrovské množství exotických a velmi nepříjemných chorob. Proti všem očkování neexistuje a na druhé straně, i kdybychom se chtěli naočkovat proti všem, kde nějaké očkování existuje, nadělali bychom víc škody než užitku. Nic se nemá přehánět, a proto se lékaři pro většinu zemí víceméně shodli na doporučených očkováních, která by si měl odpovědný cestovatel určitě pořídit. Na našem webu postupně naleznete informace o doporučeném očkování v cestovatelsky nejzajímavějších zemích - doporučení budou rozdělena vždy podle regionu. V následující tabulce naleznete doporučená očkování pro cesty do Peru, Ekvádoru a Bolívie.