Za prohlídkou dolů nemusíte až do Bolívie Možná jste při svých cestách po světě navštívili některé opuštěné (nebo i dosud fungující) doly, které dnes plní úlohu skanzenu pro turisty. Mezi nejznámější patří například stříbrné doly u města Potosi v Bolívii. Zajímavý hornický skanzen ale můžete navštívit i u nás. Jedná se o bývalý důl Mayrau, který se nachází na okraji Kladna. Před Vánoci jsem jej navštívil se svým šestiletým synem a byl jsem velmi mile překvapen. Díky zasvěcenému výkladu a interaktivnímu pojetí prohlídky byl nadšený i můj malý syn. Pokud byste chtěli důl navštívit, podívejte se na web http://mayrau.omk.cz/, kde najdete všechny potřebné informace. Následující text jsme se svolením pracovníků skanzenu převzali právě z tohoto webu:
Město Kladno je známé hlavně pro svoji hornicko-hutnickou tradici. I když uhelná těžba v revíru skončila v roce 2002, stále se o Kladnu mluví jako o městě uhlí a železa. Je to také dáno tím, že se v okolí dochovalo hned několik industriálních památek českého a nejspíš i evropského významu. Patří mezi ně zejména Důl Mayrau, který je znám z lyrické písně „Cestička k Mayrovce“.