Dětský park MirakulumPřipadal jsem si tam jako v (hezkém) snu. Začalo to tím, že jsem přemýšlel o nějakém kratším rodinném výletě po skončení prázdnin – něco co by bylo přiměřeně zábavné pro všechny … zkrátka žádná nuda … a zároveň zajímavé, poučné, aktivní, něco, co by rozvíjelo osobnosti našich dětí … a tak. Což bývá někdy problém, protože najít takovou ideální kombinaci není vůbec jednoduché. Úplně náhodou jsem v nějakých internetových novinách našel článek o novém zábavním parku pro děti Mirakulum, který byl otevřen 1. září 2012 v Milovicích – v areálu, kde v minulosti pobývala sovětská armáda.
Na webových stránkách www.mirakulum.cz park vypadal moc hezky a ačkoliv jsem měl trochu obavy z toho, že budu na místě (jak už to tak často bývá) zklamaný, byl jsem naprosto nadšen. Nadšená byla i moje manželka. A o dětech je zbytečné mluvit - jediným slabým momentem celého parku byl odchod domů … Je to jedno z míst, kde si člověk řekne: „tak takhle přesně by to mělo být“ a „jak to, že to nikoho nenapadlo už dříve?“.

Hrad a město LoketKdyž si zadáte do internetových vyhledavačů heslo „nejhezčí města v ČR“, objeví se většinou to, co byste asi čekali – Český Krumlov, Praha, Olomouc, Jindřichův Hradec, Telč atd. Můj osobní tip je Loket v západních Čechách. I proti takovým městům jako Český Krumlov je to sice trpaslík - má jen asi 3500 obyvatel, ale jak říká známé přísloví - méně je někdy více. Toto kapesní městečko se rozkládá na ostrohu, kolem kterého se vine řeka Ohře a nad městem ční krásný románsko-gotický hrad.
Na webových stránkách města Loket jej jeho obyvatelé označují za „jedno z nejromantičtějších míst karlovarského regionu". Zbytečná skromnost. Podle mého skromného názoru by Loket v takových disciplínách, jako je romantičnost nebo tajemnost mohl hrát bez obav evropskou ligu. Faktorů, které přispěly k tomu, že se Loket tak povedl, je spousta – určitě je to jeho poloha nad meandrem řeky Ohře stranou hlavních silnic a na pokraji „temného hvozdu“ zvaného Slavkovský les.

Středověká bitva u LibušínaUž se z toho stala tradice. Vždy jednou za rok na jaře se v obci Libušín nedaleko Kladna koná zřejmě největší historická bitva, jakou můžeme v Čechách vidět. Libušín je pro takovou událost vhodné místo – je to místo s prastarou historií a podle některých teorií právě odsud opravdu vládla kněžna Libuše. Ovšem hypotetickou bitvu, která se zde vždy jednou za rok odehrává, bychom museli zařadit o hodně století dopředu – do doby, kdy jádro armády tvořili neohrabaní těžkooděnci - do doby, kdy se bojovalo luky a šípy ale zároveň už také střelnými zbraněmi. Bitvy se každoročně účastní stovky nadšenců s poměrně drahým a působivým vybavením – je možné, že profesionální historici obrací oči v sloup nad tím, že nějaká konkrétní zbraň se používala až sto let potom, co se nosilo brnění, které má rytíř vedle … ale pro laika je to působivá podívaná. Obzvláště, pokud sejdete z kopce, kde sedí většina diváků až dolů k „aréně“ a stojíte 2 metry od „rytířů“, kteří všichni hrají naplno, je iluze dokonalá. Součástí celé akce je i pouť s řadou stánků, které se nedá upřít snaha o stylovost. Vaše děti si zde můžou zastřílet z kuše nebo z katapultu, jen si budete muset připravit přesvědčivou výmluvu, proč jim ten středověký meč (který je mimochodem zcela funkční) za 5000 korun fakt nemůžete koupit …
Za prohlídkou dolů nemusíte až do Bolívie Možná jste při svých cestách po světě navštívili některé opuštěné (nebo i dosud fungující) doly, které dnes plní úlohu skanzenu pro turisty. Mezi nejznámější patří například stříbrné doly u města Potosi v Bolívii. Zajímavý hornický skanzen ale můžete navštívit i u nás. Jedná se o bývalý důl Mayrau, který se nachází na okraji Kladna. Před Vánoci jsem jej navštívil se svým šestiletým synem a byl jsem velmi mile překvapen. Díky zasvěcenému výkladu a interaktivnímu pojetí prohlídky byl nadšený i můj malý syn. Pokud byste chtěli důl navštívit, podívejte se na web http://mayrau.omk.cz/, kde najdete všechny potřebné informace. Následující text jsme se svolením pracovníků skanzenu převzali právě z tohoto webu:
Město Kladno je známé hlavně pro svoji hornicko-hutnickou tradici. I když uhelná těžba v revíru skončila v roce 2002, stále se o Kladnu mluví jako o městě uhlí a železa. Je to také dáno tím, že se v okolí dochovalo hned několik industriálních památek českého a nejspíš i evropského významu. Patří mezi ně zejména Důl Mayrau, který je znám z lyrické písně „Cestička k Mayrovce“.